reklama

Podle vojenských vůdců Spojené státy účinným systémem disponují, ale jejich spolehlivost nelze garantovat. Joe Cirincione, expert na světovou bezpečnost, vyzývá odbornou veřejnost k tomu, aby vedla upřímnou na debatu na toto ožehavé téma. Sám se netají svým přesvědčením, že protiraketový deštník je černou dírou na peníze, ale praktické využití nemá téměř žádné.

Jihokorejští vědci udávají, že obě severokorejské rakety dopadly zhruba 3700 kilometrů od místa odpálení, pohybovala se v nadmořské výšce 770 kilometrů a ve vzduchu byla asi 19 minut. Často se mluvilo o tom, že pouze systém Aegis měl šanci na sestřelení severokorejských test, ale i tohle profesor Cirincione popírá. „Ta raketa byla stovky metrů vysoko, žádná stíhačka s Aegis se tak vysoko nedostane.“

Ve svém videu na Twitteru také vysvětloval, že všechny protiraketové systémy můžou být úspěšné v sestřelování jen v případě, že raketa přímo na ně míří. Proto je THAAD nebo Patriot instalován v oblastech klíčových vojenských a státních budov. Systém tady má chránit primárně tyto potenciální cíle, ne celou oblast.

Jenže to by Kim Čong-Un musel chtít vyhlásit přímo válku, pokud zaměří tyto chráněné oblasti. Profesor také varuje nad tím, že po sestřelení rakety zůstává ve vzduchu spousta mračna a kouře. To by mohlo hodně přitížit viditelnosti a i kdyby protiraketový deštník úspěšně sestřelil jednu raketu, druhou  odpálenou po několika minutách by už zaměřit nezvládl.