Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politické zemětřesení v Německu? Šéf CSU zpochybnil společnou frakci s CDU

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín - Vládní CDU/CSU sice opět vyhrála parlamentní volby, ztráta hlasů však vyvolala mnoho otázek. Šéf CSU Horst Seehofer dnes dokonce nakrátko otevřel debatu o tom, zda má jeho strana mít společnou frakci v parlamentu se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Jak CDU, tak CSU ve volbách do Spolkového sněmu výrazně oslabily a především v bavorské CSU se nyní debatuje o tom, jak na to reagovat. Objevují se přitom hlasy, že by se strana měla posunout více doprava, aby znovu získala voliče, kteří přeběhli k protestní Alternativě pro Německo (AfD).

Debata se dnes dokonce vedla i o tom, zda CDU a CSU utvoří společnou frakci, což je přitom za běžných okolností téma, které by nikoho nenapadlo otvírat. V minulosti se to stalo jen jednou, a to v listopadu 1976, kdy se tehdy čerstvě zvolení poslanci CSU rozhodli, že nebudou nadále součástí společného klubu. Už o několik týdnů později ale své rozhodnutí vzali zpět.

Seehofer dnes na jednání špiček CSU v Mnichově vyjádřil přesvědčení, že je třeba o společné frakci diskutovat. Následně uvedl, že by ukončení spolupráce nepovažoval za správnou cestu. Při hlasování o pokračování spolupráce se pak podle agentury DPA neobjevil jediný hlas proti.

Témata:  Horst Seehofer Konzervativní unie CDU/CSU volby v Německu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy