Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrant ze Somálska napadl manželku sekyrou. Dejte mi azyl, doklady jsem ztratil, požádal pak v Rakousku

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň – Somálský žadatel o azyl (39), který se pokusil sekyrou zabít svou manželku a který po tomto pokusu uprchl ze Švédska, byl dopaden. Podle rakouských médií byl zadržen ve Vídni.

Somálský migrant zaútočil na svou ženu v červnu loňského roku ve švédské obci Torpsbruk. Opakovaně svou manželku zasáhl sekerou a zastavil se až poté, co probudil své děti. Pak utekl, uvádí deník Kronen Zeitung .

Oběť byla krátce po útoku převezena do nemocnice, přežít se jí podařilo jen díky okamžité operaci. Policie sice incident vyšetřovala, stopu somálského muže však ztratila. O měsíc později se cizinec objevil v Rakousku bez dokladů a tvrdil, že je mu 29 let a požádal o azyl. Rakouským úřadům tvrdil, že utekl ze Somálska a při své cestě do Evropy ztratil identifikační doklady.

Jedním z důvodů, proč nebyl zadržen už dříve, bylo to, že jeho otisky prstů nebyly ve švédské databázi, protože tam nepodal žádost o azyl. Interpol a Europol na něj vydaly mezinárodní zatykač a zveřejnily jeho obrázek na webové stránce  Europe's Most Wanted, tedy na stránce nejvíce hledaných osob v Evropě. Nevěděly však, kde se pohybuje.

V lednu roku 2017 získal Somálec azylový status v Rakousku a bydlel v bytě se svou novou přítelkyní ve vídeňské obci Favoriten, která je obývána velkým počtem migrantů. Před několika dny policie ze speciální jednotky Kobra dokázala potvrdit jeho identitu a zadržela Somálce za pokus o vraždu.

V posledních letech se objevilo hned několik případů, kdy žadatelé o azyl zavraždili své manželky. V jednom obzvláště brutálním případě zavraždil svou ženu čečenský migrant tak, že ji nejdřív vyhodil z okna a pak  ji ubodal. V jiném případě Syřan ubil svou manželku poté, co mezi nimi došlo k hádce. Vyšetřovatelé v tomto případě byli šokováni, když zjistili, že vraždu viděly jejich děti, které byly i v minulosti svědky toho, jak muž svou manželku mlátil.

Témata:  Imigranti z Afriky a Blízkého Východu pokus o vraždu Švédsko policie Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy