Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie uzavřela vyšetřování kauzy převaděčů. Pachatelům hrozí až osm let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

V březnu minulého roku zadrželi policisté tři turecké převaděče, kteří v dodávce vezli 22 běženců z Iráku, Sýrie a Turecka. Případ s krycím názvem TORAX nyní policie po téměř jedenácti měsících uzavřela a předala státnímu zastupitelství. Mužům hrozí trest odnětí svobody v délce dva až osm let.

Tři muži turecké národnosti byli zadrženi v noci z 6. na 7. března 2018. V dodávce převáželi 22 lidí původem z Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se chtěli dostat do Německa. Mezi běženci byly čtyři děti a jedna těhotná žena.

Všichni převaděči byli z rozhodnutí soudu vzati do vazby. Podle policie měli v minulosti podobným způsobem zorganizovat nejméně šest převozů při nichž přepravili přinejmenším 100 lidí. Za každou osobu přitom měli inkasovat od dvou do osmi tisíc euro.

Podle policejní zprávy, která se věnuje nelegální migraci v České republice za rok 2018, se počty běženců výrazně nelišily od roku 2017. Na našem území bylo zadrženo celkem 4992 osob, které neměly legální nárok na pobyt.

Cizinců, kteří byli zadrženi při „tranzitní nelegální migraci“ eviduje policie 191, o 19 více, než v předchozím roce. Cílovou zemí cizinců bylo většinou Německo, na naše území se nejčastěji dostávali ze Slovenska. Jednalo se hlavně o občany Iráku, Sýrie, Afghánistánu a Nigérie.

Za napomáhání k nelegálnímu pobytu stíhala policie celkem 36 osob. Ve 28 případech se jednalo o občany České republiky a nejčastějším prohřeškem byly účelové sňatky. Pouze 5 případů se týkalo „zprostředkování nelegálního překročení hranice (převaděčství)“, ze kterého jsou obviněni i muži zadržení v případu TORAX.

Policisté předali případ Okresnímu státnímu zastupitelství v Teplicích a navrhli podat obžalobu pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Protože byl čin proveden za úplatu, hrozí pachatelům trest odnětí svobody ve výši 2 až 8 let.

Témata:  migrace policie Imigranti z Afriky a Blízkého Východu krimi Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy