Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České zbraně v Ázerbájdžánu? Nikdo neví, kde se tam vzaly

Zbraně
Zbraně
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha/Baku - Česko vůči Ázerbájdžánu oficiálně dodržuje zbrojní embargo, realita je ale patrně poněkud jiná. České zbraně se objevily na propagačním videu ázerbájdžánské armády. Šlo o samohybné houfnice Dana-M1, které vyrábí holding Czechoslovak Group, a raketomety RM-70.

České úřady i tajné služby se nyní zabývají videem a způsobem, jak se zbraně na Kavkaz dostaly. Uvedly to Hospodářské noviny (HN). Podle mluvčího Czechoslovak Group Andreje Čírtka firma při prodeji techniky postupuje v souladu se všemi zákony a mezinárodními pravidly.

Podle ázerbájdžánské agentury Trend se české houfnice Dana objevily na rozsáhlém vojenském cvičení, které se za účasti 15.000 vojáků konaly v Ázerbájdžánu 18. až 22. září. Informaci agentuře potvrdilo místní ministerstvo obrany.

K vývozu vojenské techniky ze země je potřeba souhlas ministerstev vnitra, zahraničních věcí a obrany. Následně obchod povoluje ministerstvo průmyslu a obchodu, připomínají HN. "Ministerstvo obrany se v posledních letech nevyjadřovalo k žádnému vývozu armádního materiálu do Ázerbájdžánu. Nevíme tedy, jak se tam zmiňovaná technika mohla dostat," řekl listu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ani ministerstvo zahraničí v minulých letech nevydalo žádné povolení na vývoz vojenského materiálu do Ázerbájdžánu.

Mezi Ázerbájdžánem a Arménií panuje napětí od války o Náhorní Karabach z počátku 90. let. V regionu se naposledy tvrdě bojovalo v dubnu 2016. OBSE a EU vydaly svým členům doporučení nedodávat zbraně ani Ázerbájdžánu, ani Arménii. Většina států EU toto nezávazné zbrojní embargo dodržuje, hlásí se k němu i Česko. Vloni Ázerbájdžán v Česku nakoupil nesmrtící zbraňový materiál v hodnotě přes milion eur, o rok dříve to byl trojnásobek.

Témata:  zbraně Ázerbájdžán Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy