Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Francie nechtějí vyhlášení nezávislého Kurdistánu, obávají se destabilizace regionu

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl (Irák) - Francie i Rusko odmítly výsledky referenda o nezávislosti, které Kurdové uspořádali na severu Iráku. Podle Moskvy by se Bagdád a Kurdové měli snažit najít řešení prostřednictvím vyjednávání. Paříž má obavy z další destabilizace Blízkého východu.

Referendum uspořádalo vedení iráckých Kurdů, podle nějž se většina hlasujících vyslovila pro odtržení Kurdistánu od Iráku. Kurdští představitelé o tom jsou připraveni jednat s Bagdádem, který ale referendum označil za neústavní a jednat odmítá. Irácké vedení dalo v úterý Kurdům třídenní ultimátum na předání kontroly nad letišti nacházejícími se na území nynější kurdské autonomní oblasti.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian řekl, že by bylo lepší zapojit kurdskou část Iráku do obnovy celé země a do smiřovacího procesu. Kurdové by podle něj ale měli dostat co nejširší autonomii.

"Teď není vhodná doba na nezávislost. Pokud ji vyhlásí, vyvolá to na Blízkém východě nové velké krize v době, kdy tam Islámský stát čelí porážkám," řekl ministr.

V prohlášení ruského ministerstva zahraničí se uvádí, že by se obě strany měly snažit najít řešení prostřednictvím vyjednávání. Rusko také v tomtéž prohlášení ujistilo, že respektuje národní ambice Kurdů, avšak přednost dává udržení územní celistvosti Iráku.

Témata:  Kurdové referendum Irák Rusko Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy