Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vulkán Agung dál děsí Bali, evakuováno bylo téměř 100.000 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta - Už téměř 100 tisíc lidí muselo opustit oblast kolem sopky Agung a Indonésie připravuje plán odklonu letů pro případ erupce. Monitorovací středisko jen za dnešek zaznamenalo 800 otřesů půdy.

Národní úřad pro řešení přírodních katastrof oznámil, že z okolí nejvyšší sopky ostrova Bali již bylo evakuováno 96.000 lidí. Stovky otřesů podle vulkanologů svědčí o tom, že magma vystoupalo vysoko k ústí kráteru a že hrozí výbuch sopky. Nad ní je vidět oblak kouře, který sahá do výšky asi 50 metrů.

Indonéské ministerstvo dopravy dnes uvedlo, že úřady jsou připraveny odklánět lety směřující na mezinárodní letiště v balijské metropoli Denpasaru na desítku jiných indonéských letišť v případě, že vulkán Agung vybuchne a sopečný popel znemožní dopravu v oblasti. Úřady také chystají trajekty, které by v případě potřeby mohly odvážet turisty z Bali. Zatím ale funguje mezinárodní letiště v Denpasaru bez omezení.

Bali patří k velmi oblíbeným turistickým destinacím. V loňském roce ostrov navštívilo téměř pět milionů lidí, především z Austrálie, Číny a Japonska. Úřady minulý týden vyhlásily v oblasti kolem sopky Agung nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru vulkánu.

Témata:  Indonésie sopky

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy