reklama

Šéf strany a předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba iniciativu na vytvoření takzvané domobrany zdůvodnil údajně zhoršující se bezpečnostní situací v zemi. "Domobrana nahrazovat policii nemá. Jako alternativní pořádkový útvar má policii doplňovat a s policejním sborem spolupracovat, 75 procent činnosti domobrany by měla být hlídková činnost," řekl dnes novinářům Kotleba. Tvrdil také, že policie na Slovensku nezvládá ochranu slušných lidí.

Podle LSNS, která v minulosti organizovala například protiromské pochody, jsou obyvatelé v mnoha regionech země "asociály obtěžováni, napadáni, znásilňování a vražděni".

Z údajů slovenského ministerstva vnitra vyplývá, že od roku 2006 počet trestných činů v zemi klesl o dvě pětiny. Loni v porovnání s předchozím rokem ale přibylo vražd a také násilné kriminality, podle ministerstva i kvůli důrazu policie na vyšetřování případů domácího násilí.

"Vytváření jakýchkoliv paralelních pořádkových sil je nepřijatelné a pro extremisty je to pouze mezikrokem k vytváření oficiálních paramilitantních složek. Slovensko má s podobnými složkami tragickou historickou zkušenost," sdělil ČTK v reakci na návrh LSNS výkonný ředitel nevládní organizace Centrum pro otevřenou politiku Peter Markovič.

Polovojenská organizace pod názvem Hlinkova garda fungovala na Slovensku v období válečné republiky, která byla spjata s nacistickým Německem a kterou obhajuje LSNS. Gardy se podle historiků za druhé světové války podílely na perzekucích obyvatelstva.

Koaliční strana Most-Híd uvedla, že aktivity ohledně domobrany nemají v civilizovaném světě své místo. Kotlebova strana dříve neúspěšně navrhovala zmírnění podmínek pro držení zbraní. I tuto iniciativu zdůvodňovala tím, že podle ní se v zemi zhoršila bezpečnostní situace.