Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský soud napařil nemocnému vůdci Krymských Tatarů dva roky, prý nabádal k separatismu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský soud v anektovaném Krymu odsoudil významného krymskotatarského politika Ilmiho Umerova (60), za údajné nabádaní k separatismu půjde na dva roky do vězení.

Trestní stíhání místopředsedy Medžlisu, neoficiálního národního parlamentu, začalo, když loni ve vysílání ukrajinského televizního programu nazval Krym okupovaným územím.

Přední krymskotatarský představitel dnes dostal přísnější trest, než žádal prokurátor. Ten před týdnem navrhl odsoudit Umerova ke třem a půl letům za mřížemi, ale podmíněně. Podle obhájce odsouzeného je příčinou nepřiměřeně přísného trestu národnostní příslušnost politika.

Umerov trpí Parkinsonovou nemocí a cukrovkou. V minulosti také prodělal operaci srdce. Podle jeho advokáta je tak trest zároveň rozsudkem smrti.

Pondělní zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva uvádí, že Kreml umlčuje na Krymu veškerou protivládní kritiku. Ruské soudy na poloostrově závažně překračují práva na život, svobodu a bezpečnost a zároveň často nedodržují presumpci neviny nebo právo na obhajobu.

Krymští Tataři chovají hluboce zakořeněný odmítavý postoj vůči Kremlu, který je za druhé světové války nechal z poloostrova masově deportovat.

Témata:  Krym Rusko Ukrajina soudy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 18:54

Fiala řekl, že Ukrajina dostane první munici z české iniciativy v červnu

Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání v sídle NATO. Podle Fialy se již podařilo najít půl milionu kusů munice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy