Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Damašek nebo Rusko prý v Sýrii útočily na nemocnice

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Tři nemocnice v syrské provincii Idlib, která patří k bezpečnostním zónám dohodnutých při mírových rozhovorech v Astaně, se 19. září staly terčem náletů syrské armády či Ruska.

Podle organizace na ochranu lidských práv Lékaři za lidská práva (PHR) byly operace v rozporu s mezinárodním právem a lze je nazvat válečnými zločiny. Počet mrtvých prozatím není znám. S odkazem na dnešní zprávu PHR o tom informovala agentura AP.

Dvě z nemocnic v Idlibu, který je z části ovládán rebely, se podle organizace staly opět terčem útoků o dva dny později. Při náletu na jednu z nich podle výpovědí svědků lékaři operovali dva pacienty a pečovali o civilisty, kteří byli zraněni při jiných náletech.

Syrská vláda podle řady organizací, které situaci v Sýrii monitorují, v již šest let trvající občanské válce často záměrně útočila na nemocnice. Od začátku války podle PHR syrské síly a Rusko zaútočily na 323 zdravotnických zařízení. Nálety z 19. září byly nejtragičtější od dubna, uvádějí Lékaři za lidská práva.

Situace v Idlibu se uklidnila poté, co se v polovině měsíce Rusko, Turecko a Írán dohodly na vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii, které zahrnují plně nebo částečně oblasti východní Ghúty u Damašku a provincií Idlib, Homs, Latákíja, Halab (Aleppo) a Hamá, ale také určitých regionů na jihu Sýrie. Od chvíle, co rebelové s napojením na Al-Káidu minulý týden zaútočili na území ovládaná vládou v sousední provincii Hamá, se region opět potýká s nálety.

Témata:  Sýrie Ruská armáda ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy