Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barma do země zástupce OSN nevpustí, chtěli monitorovat situaci kolem Rohingů

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Cox's Bázár (Bangladéš) - OSN dnes uvedla, že barmské úřady zrušily plánovanou návštěvu představitelů OSN v Arakanském státě, odkud uprchlo téměř půl milionu Rohingů.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric ještě ve středu uváděl, že barmské úřady svolily k "organizované cestě", jež má zástupcům humanitárních organizací umožnit vyhodnocení situace. Dujarric přitom prohlašoval, že cesta zorganizovaná barmskou vládou do Arakanského státu se uskuteční pravděpodobně dnes. BBC ovšem s odvoláním na nejmenovaného mluvčího OSN dnes informovala, že návštěva byla zrušena a že barmská strana nesdělila důvody tohoto kroku.

Návštěva humanitárních pracovníků OSN měla být první od 25. srpna, kdy v Arakanském státě vypukly násilnosti a následný exodus.

Humanitární organizace OSN musely Arakanský stát opustit poté, co barmská armáda zahájila tažení proti rohingským povstalcům, kteří v srpnu zaútočili na bezpečnostní složky. Barmská armáda podle svědků poté začala také vypalovat rohingské vesnice a páchat násilí na civilistech.

Kromě toho, že množství muslimů uteklo před násilím z převážně buddhistické Barmy do Bangladéše, je v barmském Arakanském státě i velký počet vnitřních uprchlíků a statisícům lidí tam chybí potraviny, střecha nad hlavou a lékařská pomoc.

Témata:  Barma OSN (Organizace spojených národů) humanitární krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy