Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci jsou nuceni vrátit se domů, přestože jim hrozí mučení, znásilňování či smrt

Burundi
Burundi
Foto: Pixabay

Bujumbura - Amnesty International (AI) v dnes vydané zprávě upozorňuje, že burundští uprchlíci jsou pod tlakem, aby se vrátili do vlasti, přestože jim hrozí mučení, znásilňování či smrt.

V Burundi panují nepokoje od roku 2015, kdy prezident Pierre Nkurunziza zvítězil ve sporných volbách a opozice jeho setrvání ve funkci označila za protiústavní. Násilí v zemi si vyžádalo stovky obětí a statisíce lidí byly nuceny zemi opustit.

Zpráva AI je založena na rozhovorech se 129 burundskými běženci, kteří žijí v uprchlických táborech v Tanzanii a Ugandě. Mnozí z nich utekli před násilím burundských bezpečnostních složek. Šestnáct lidí uvedlo, že byli před útěkem mučeni. "Mučili nás, abychom se přiznali, že spolupracujeme s rebely. Jednou se nás rozhodli mučit obzvlášť zrůdným způsobem. Připevnili nám na varlata láhev s pískem," řekl jeden z uprchlíků.

Navzdory tvrzení vlády, že se stará o bezpečnost obyvatel Burundi, ze země nadále prchají tisíce lidí, uvedla Rachel Nicholsonová z AI.

Na uprchlíky je podle AI ale vyvíjen stále větší tlak, aby se vrátili do vlasti. V lednu letošního roku Tanzanie přestala burundským žadatelům o azyl dávat automaticky uprchlický status, v červnu přijala stejné opatření také Uganda. V červenci Nkurunziza navštívil Tanzanii a vyzval více než 240.000 burundských uprchlíků, aby se vrátili do vlasti, což se setkalo s pozitivní reakcí tanzanského prezidenta. "Je nezbytné, aby Uganda a Tanzanie nadále burundským uprchlíkům v souladu s mezinárodním právem poskytovaly bezpečné útočiště," dodala Nicholsonová.

Témata:  Burundi uprchlíci Tanzánie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy