Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde vzít peníze na volby? Burundi je chce strhnout z mezd státních zaměstnanců

Burundi
Burundi
Foto: Pixabay

Bujumbura - Burundská vláda chce uhradit náklady na prezidentské volby v roce 2020 z příspěvků od občanů. Část prostředků hodlá strhnout z platů státních zaměstnanců. Cílem je nahradit klesající zahraniční pomoc, kterou chudý a násilím zmítaný středoafrický stát dostává. Informoval o tom v pondělí ministr vnitra Pascal Barandagiye.

Přispět by měla každá domácnost, řekl ministr. Státní zaměstnanci podle něj odevzdají alespoň desetinu svých měsíčních platů a studenti s hlasovacím právem ročně v přepočtu přibližně 12 Kč. Kolem 65 procent obyvatelstva Burundi žije pod hranicí chudoby, vyplývá z údajů Světové banky.

Ministr tvrdí, že příspěvky by měly být poskytovány dobrovolně. "Celkové náklady voleb ještě nejsou známy, ale jakmile získáme potřebné prostředky, fundraisingovou kampaň zastavíme," citovala ministrova slova agentura Reuters.

Burundi zmítají nepokoje od předloňského dubna, kdy prezident Pierre Nkurunziza oznámil, že se bude ucházet o třetí mandát v řadě a v červenci ve sporných volbách zvítězil. Opozice jeho setrvání ve funkci považuje za protiústavní.

Na konci října schválila vláda návrh změn, které by umožnily Nkurunzizovi kandidovat i ve volbách v roce 2020. V příštím roce se o návrhu pravděpodobně uskuteční referendum.

Do roku 2015 financovalo Burundi volby z peněz ze zahraničí. Mezinárodní dárci jako Evropská unie ale poté svou pomoc omezili. Důvodem je násilí v zemi, jehož předběžné vyšetřování zahájil loni v dubnu Mezinárodní trestní soud (ICC).

Vláda v Burundi popírá obvinění humanitárních pozorovatelů a odborníků ICC, podle kterých bezpečnostní síly v zemi zatýkají, mučí, znásilňují a vraždí civilisty. O život již údajně přišlo přes 700 lidí a kolem 400.000 jich uprchlo do okolních států.

Témata:  Burundi volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy