Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi sklízejí chválu: Syrští uprchlíci jsou rádi za českou pomoc v jordánských táborech

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ammán/Praha - Pomoc České republiky je nejvíc patrná v uprchlických táborech v blízkovýchodním Jordánsku. Finance tam pomáhají několika desítek tisícům uprchlíků převážně z válkou zmítané Sýrie. České pomoci si všimli také Němci.

Server iRozhlas ve své reportáži přímo z Jordánska dokládá, že česká pomoc v zahraničních uprchlických táborech je skutečně viditelná. Příkladem je uprchlický tábor Azrak, kde se z českých financí vybuduje rozšíření 5 500 obytných plechových buněk. Uprchlíkům, převážně ze Sýrie, tak přibude samostatný kuchyňský kout

„Je to tu teď krásně veliké, zaplať pánbůh za to. Předtím tu bylo strašně málo místa," cituje server jednu z uprchlic Hafídu. „Žiju tu s rodinou svého bratra. Předtím jsme se všichni v jedné místnosti převlékali, umývali i vařili. Bylo to pro všechny těsné. Jsme vám za to vděční,“ říká na adresu České republiky. Kuchyňský kout je velký dva krát čtyři metry. 

Sama je z Palmýry, kterou islámští radikálové ze samozvaného Islámského státu (IS) takřka srovnali se zemí. Na návrat do Sýrie teď nemyslí, v táboře je relativně spokojená. „Tady je to dobré. Je tu voda, všechno co potřebujeme, lidé jsou tu dobří, je tu klid. Do Palmýry se teď vrátit nemůžeme. Město je v troskách, lidé utekli, kam bychom šli?“

V rámci projektu modernizace buněk se za den vybuduje asi šest nových kuchyní. Na stavbě pracují zejména sami uprchlíci, kteří tak mají pocit, že mají svou práci. Rád je za ni i Jásir. „Já jsem z Dar'á, ale v partě tu mám kluky z celé Sýrie, tamhle ten je třeba z Homsu. Tady v táboře je nám dobře. Až bude Sýrie taková jako dřív, tak se vrátíme.“

Česko jen letos na projekt poskytla 40 miliónů korun. Stejnou částkou přispěla německá strana, která si všimla české iniciativy a rozhodla se také pomoci.  

„To je ten princip, těch šest krát čtyři metry, když je rodina do šesti lidí, tak mají tenhle jeden příbytek pro sebe. Ale museli spát a vařit v jednom místě. Smysl projektu je, že když se příbytek rozšíří o další dva krát čtyři metry, tak můžou vlastně vařit v odděleném místě,“ řekl Radiožurnálu český velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík.

„Díky tomu, že zaměstnáváme uprchlíky, tak jsme tu pomoc zdvojnásobili. Tím, že na tom dělají přímo Syřané, dostávají peníze přímo za konkrétní práci. Teď na rozšíření té kuchyňské části pracuje nějakých 260 uprchlíků," dodal. 

Konflikt v Sýrii, který má charakter občanské války, započal v březnu roku 2011 a mír zatím stále není v dohlednu. V konfliktu se angažuje mnoho stran a různých náboženských skupin. Na straně režimu Bašára Asada bojuje také ruské letectvo. 

Témata:  uprchlíci Syrská krize Jordánsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy