Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyrgyzstánu před prezidentskými volbami zadrželi opozičního poslance, prý chystal převrat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Biškek - V Kyrgyzstánu se 15. října konají prezidentské volby a tajná služba GKNB zasahuje. Dnes zadržela opozičního poslance a obvinila ho, že plánoval nepokoje a násilný převrat. Informuje o tom Reuters.

Podle prohlášení GKNB se poslanec Kanatbek Isajev spikl se zločineckými skupinami a organizoval nepokoje, které se měly uskutečnit při a po prezidentských volbách. Isajev je příznivcem hlavního opozičního prezidentského kandidáta Omurbeka Babanova.

Současný vůdce Almazbek Atambajev se chystá odstoupit, neboť ústava mu brání, aby se ucházel o druhé funkční období v čele země se šesti miliony obyvatel. Za jeho šestileté vlády se Kyrgyzstán dostal do vlivu Ruska a na jeho území se mimo jiné nachází ruská vojenská základna.

Atambajevova Sociálně demokratická strana Kyrgyzstánu, která je v čele parlamentní koalice, podporuje prezidentova spojence, kterým je bývalý premiér Soornbaj Žeenbekov. Průzkum uskutečněný americkým Mezinárodním republikánským institutem v únoru a v březnu ukázal, že Babanov je nejdůvěryhodnějším politikem v Kyrgyzstánu.

Témata:  Kyrgyzstán volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy