reklama

"Více než 70 procent civilistů zemřelo při leteckých útocích, které podnikl (syrský) režim nebo Rusko, nebo při zásazích mezinárodní koalice," sdělil ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Syrskou občanskou válku zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, násilí už si vyžádalo více než 330.000 obětí na životech.

Od roku 2015 poskytuje Rusko vládě prezidenta Bašára Asada významnou vojenskou podporu, která postupně změnila poměr sil na syrském bojišti. Dalším prominentním aktérem v syrské občanské válce je arabsko-kurdská aliance SDF, kterou naopak podporuje mezinárodní letecká koalice pod velením Spojených států. V současné chvíli se syrská armáda podle zdrojů z SDF nachází v provincii Dajr az-Zaur v bezprostřední blízkosti arabsko-kurdských sil, což zvyšuje napětí mezi Moskvou a Washingtonem.

Islámský stát (IS) bojuje o své poslední bašty v Sýrii, město Rakka a území v provincii Dajr az-Zaur.

"Sýrie je více než kdy předtím odhodlána zlikvidovat bez výjimky teroristy napříč zemí. Vděčíme za to naší armádě, která učinila oběti, a také odhodlání syrského lidu," řekl nedávno v OSN syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. "V přední linii boje proti teroristům syrská armáda spolu se svými spojenci dělá pokroky každý den, likviduje teroristy a osvobozuje území," dodal.