Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vstup do EU? Už to nepotřebujeme, burcoval Erdogan v parlamentu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v dnešním projevu k poslancům řekl, že Turecko již nepotřebuje vstoupit do Evropské unie. Pozastavená jednání o připojení k unii ovšem jednostranně neopustí.

"Nebudeme stranou (ve vyjednávání), která se vzdá. Abych řekl pravdu, Turecko se již nepotřebuje stát členem EU," řekl Erdogan.

Turecko je oficiálně stále kandidátem členství v EU, vzájemné vztahy ale výrazně ochladly po loňském pokusu o vojenský puč v zemi a po tvrdé reakci režimu Erdogana. Země přešla od parlamentního k prezidentskému systému, který dává Erdoganovi de facto absolutní moc.

V Evropské unii již zazněly hlasy, že by bylo vhodné ukončit či alespoň pozastavit rozhovory o přistoupení Turecka. Pro diskusi na toto téma se minulý měsíc vyslovila německá kanléřka Angela Merkelová, podle které by o věci měl jednat říjnový summit EU.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy