Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schodek rozpočtu Slovenska do září stoupl o více než dvě třetiny, klesly příjmy z EU

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Schodek státního rozpočtu Slovenska za první tři čtvrtletí letošního roku dosáhl 1,08 miliardy eur (28,1 miliardy Kč), v porovnání se stejným obdobím loňského roku se tak zvýšil o více než dvě třetiny.

Příjmy slovenského státního rozpočtu za období od ledna do konce září klesly o 6,3 procenta a činily téměř 9,18 miliardy eur.  Mírně se snížily výnosy státu z daní. Naopak výrazněji klesly příjmy státu z EU.

Výdaje rozpočtu klesly o 1,7 procenta na 10,27 miliardy eur. Důvodem byly například nižší náklady na spolufinancování projektů podporovaných z evropských fondů.

Slovenské ministerstvo financí minulý týden zvýšilo odhad příjmů státu z daní a povinných odvodů na tento i další tři roky proti předchozí prognóze z června. Ve srovnání s tříletým rozpočtovým výhledem ale bude změna pouze nepatrná.

Státní rozpočet Slovenska na tento rok počítá se schodkem 1,99 miliardy eur. Výsledky státního rozpočtu ovlivňují celkovou bilanci veřejných financí, které by měly letos vykázat schodek odpovídající 1,29 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Témata:  Slovensko státní rozpočet ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy