Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč nebyl útok v Las Vegas zatím označen za teroristický?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: nj.com

Washington – Motiv masakru v Las Vegas zatím není znám a tak se o něm zatím jen spekuluje. To ale znemožňuje zařadit střelbu čtyřiašedesátiletého Stephena Paddocka mezi teroristické činy. 

Jak upozornila agentura AP s odvoláním na vyšetřovatele a psychology, útok se tradičním definicím terorismu vymyká. K útoku se sice přihlásil Islámský stát, jeho prohlášení ale úřad příliš nevěří.

Experti vidí analogii s činem Timothyho McVeigha, který v roce 1995 s nákladním autem naloženým výbušninou zaútočil na federální úřady v Oklahoma City a zabil 168 lidí. McVeigh tehdy nebyl souzen za terorismus, ale za použití zbraně hromadného ničení a vraždu.

Lidé v USA váhají s označováním domácích útoků za teroristické, uvedl expert Randall Law. Zákonů stíhajících vnitrostátní terorismus ani soudy příliš nevyužívají. Může v tom být podle expertů i rasový předsudek. Mnoho Američanů totiž soudí, že teroristé jsou jen lidé s cizími jmény a s tmavou pletí, kteří vyznávají cizí ideologie.

Ani americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, FBI nebo ministerstvo zahraničí nemá v tomto směru jasnou terminologii. „Na definici se nikdo nedokáže shodnout," tvrdí Law. Stát Nevada ovšem definici terorismu ve svých zákonech má - podle ní jde „o využití nebo o pokus využít sabotáže, nátlaku nebo násilí k vyvolání velké újmy na zdraví nebo smrti mezi obyvatelstvem".

Starostka Las Vegas ale při popisu Paddockova masakru tuto definici nepoužila a útočníka neoznačila za teroristu, ale za „šíleného blázna, plného nenávisti".

Témata:  střelba na koncertě v Las Vegas USA terorismus policie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy