Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané vyzvou Kubu k odvolání velké části diplomatů z Washingtonu

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Havana - Spojené státy podle informací agentur Reuters a AP zřejmě ještě dnes vyzvou Kubu, aby odvolala téměř dvě třetiny svých diplomatů z Washingtonu. Jde o reakci na nedávné rozhodnutí americké vlády stáhnout většinu diplomatů z Havany kvůli záhadným útokům, které poškodily zdraví zaměstnanců ambasády.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson jednal o chystaném kroku s prezidentem Donaldem Trumpem v pondělí. Washington by mělo opustit 60 procent kubánských diplomatů.

Vyšetřovatelé USA již řadu měsíců řeší záhadné útoky, při nichž utrpělo újmu 21 Američanů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu po poškození mozku nebo nevolnost. Zdravotní potíže ohlásilo i několik kanadských diplomatů.

Kuba jakoukoli spojitost s incidenty odmítá a páteční americké rozhodnutí o stažení 60 procent diplomatického personálu USA z ostrovní země označila za ukvapené.

Washington a Havana mají komplikované diplomatické vztahy, které v roce 2015 z iniciativy tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy byly po více než půlstoletí obnoveny. Jeho nástupce Trump má však ke kubánskému režimu výrazně rezervovanější postoj.

Témata:  diplomacie USA Kuba

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy