reklama

Vysvětlení z Budapešti však vážné obavy unijní exekutivy nerozptýlilo. Zákon o nevládních organizacích schválil parlament v Budapešti v červnu. Zpřísňuje kontrolu úřadů nad nevládními organizacemi finančně podporovanými ze zahraničí.

Komise dnes oznámila, že poslala do Budapešti takzvané odůvodněné stanovisko s tím, že vláda má měsíc na odpověď. Pokud maďarská reakce nebude uspokojivá, může komise věc předat evropskému soudu.

Organizace s ročním příspěvkem ze zahraničí nejméně 7,2 milionu forintů (613.000 Kč) se mají registrovat a informovat maďarské úřady o svém financování. Pokud tak neučiní, budou jim hrozit vysoké pokuty a zákaz působení. Budou se také muset označovat za "organizace využívající zahraniční financování".

Podle kritiků vlády premiéra Viktora Orbána je zákon součástí širší snahy vlády dostat pod kontrolu nezávislé instituce v zemi. Podle názoru komise maďarský zákon o nevládních organizacích omezuje právo na svobodu shromažďování, neboť jim může bránit získávat prostředky, a tedy vykonávat svou práci.