Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dětské sňatky jsou forma násilí, shodli se europoslanci. Problém se šíří i v Evropě

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Štrasburk – Poslanci Evropského parlamentu dnes přijali usnesení, ve kterém odsuzují dětské sňatky jako porušování práv dítěte a jako jednu z forem násilí na ženách a dívkách. Eurokomisařka pro spravedlnost a rovnost mužů a žen Věra Jourová při úterní debatě poslancům řekla, že problematika dětských sňatků je velice rozsáhlá, takže ji nelze vyřešit na základě jedné iniciativy. 

Usnesení mimo jiné uvádí, že tento problém se v souvislosti s masovým příchodem migrantů do Evropy týká i Evropské unie, kde ale chybí přesné statistiky o závažnosti situace. Během úterní debaty europoslanců zaznělo mimo jiné tvrzení, že v období 2011 až 2020 bylo podle celosvětového odhadu kolem 140 milionů dětských sňatků.

„Dětské svatby nejsou nic jiného než násilí páchané na dětech. Jsem rád, že Evropský parlament rezoluci schválil. Postoj unie k tomuto problému by měl být co nejpřísnější. Pokud bereme vážně podporu vzdělávání a boj proti násilí na ženách, pak dětské svatby v našem světě nemají co dělat," sdělil ČTK český europoslanec Pavel Poc.

S tím souhlasí i jeho kolegové. „Je to problém, který bychom v 21. století vůbec řešit neměli. Bohužel je ale i dnes v rozvojových zemích každá devátá nevěsta mladší 15 let. Komplikace v těhotenství či při porodu jsou také v nejchudších zemích hlavními příčinami úmrtí dívek ve věku 15 až 19 let," uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová.

Problém se týká i Evropské unie, protože na kontinent přicházejí migranti, kteří uzavřeli manželství v dětském věku. Takové sňatky se navíc uzavírají i v mimoevropských běženeckých táborech, kde se tímto postupem rodiny dětských nevěst podle BBC mnohdy snaží své dcery ochránit před chudobou či sexuálním obtěžováním. Evropské úřady pak po příchodu takovýchto manželů často o jejich manželství neví.

Jourová v této souvislosti se zmínila o významu takzvané istanbulské úmluvy, která se potíráním násilí na ženách včetně jejich nucených sňatků věnuje. Tuto mezinárodní dohodu podepsaly všechny unijní státy, ale také Norsko, Turecko či Švýcarsko s Ukrajinou. Ratifikace v jednotlivých zemích ještě neskončila, Česká republika by ji mohla ukončit v příštím roce.

Ne všichni europoslanci jsou ale s textem dnes přijatého usnesení spokojeni. Jedním z nich je i Jiří Pospíšil, který kritizoval formulaci, že „případy dětských sňatků v členských státech EU je třeba řádným a jednotným způsobem monitorovat". „Čekal bych tvrdší odsouzení," řekl Pospíšil s tím, že je třeba takovéto sňatky kriminalizovat. „V Evropě to můžeme řešit," dodal.

Témata:  EU děti manželství uprchlíci europoslanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy