Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk chce v některých metropolích jednat o reformách

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Předseda Evropské rady Donald Tusk příští týden navštíví metropole některých zemí Evropské unie, aby jednal o chystané reformě evropského bloku.

Ve středu ho například ráno čeká schůzka s dánským premiérem Larsem Rasmussenem, v poledne jednání v Paříži s prezidentem Emmanuelem Macronem a večer setkání v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Vyplývá to z dnes zveřejněného Tuskova programu na příští týden.

Minulý pátek předseda unijních summitů Tusk v Tallinnu při setkání nejvyšších představitelů zemí EU oznámil, že za dva týdny nabídne premiérům a prezidentům konkrétní pracovní plán k reformě bloku. Na věci chce pracovat při dnes oznámené sérii návštěv některých evropských hlavních měst.

Ve čtvrtek dopoledne bude Tusk v Římě diskutovat s italským premiérem Paolem Gentilonim. Čekají jej také rozhovory s předsedou švédské vlády Stefanem Lövfenem, s nímž se sejde v pondělí, a s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem, s nímž má schůzku naplánovanou na pátek.

V pátek odpoledne bude Tusk v Bratislavě, kde se zúčastní jednání vrcholných představitelů zemí visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Setkání, svolané původně kvůli problematice dvojí kvality potravin, tak zřejmě získá obecnější význam; za Česko se ho má zúčastnit prezident Miloš Zeman.

Témata:  Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy