reklama

Informovala o tom agentura AP. Mezi memorabiliemi z období studené války bylo i oblečení amerického pilota Garyho Powerse, který byl v roce 1960 sestřelen při špionážním letu nad tehdejším Sovětským svazem.

Dražené houpací křeslo bylo vyrobeno přímo pro Kennedyho kvůli jeho poranění zad; používal jej v Bílém domě. Sluneční brýle nosil týden před osudovým atentátem v texaském Dallasu.

Jádro dražených předmětů pochází ze sbírek Henryho Hirschyho, který za Kennedyho administrativy působil v Bílém domě jako pobočník námořnictva, dále Mary Gallagherové, jež byla osobní sekretářkou Jacqueline Kennedyové a nakonec z věcí samotného Garyho Powerse.

Powers byl sestřelen nad sovětským vzdušným prostorem v americkém průzkumném letounu U-2 v roce 1960. Po dvou letech byl na berlínském Glienickém mostě vyměněn za sovětského špiona Rudolfa Abela. Událostí se inspiroval ve filmu Most špionů americký režisér Steven Spielberg.

Mezi draženými věcmi je i Powersova oranžová letecká kombinéza, tílko, boty a schránka s filmem obsahujícím záběry, jež pilot natočil při výzkumném letu U-2 nad Sýrií, Irákem a Íránem v roce 1956.