Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci zničili místo v Gaze, odkud letěla raketa Hamasu

Izraelská armáda se chystá k útoku
Izraelská armáda se chystá k útoku
Foto: jpost.com

Jeruzalém - Izrael v noci na dnešek ostřeloval pozici palestinského radikálního hnutí Hamas v Pásmu Gazy. Šlo o reakci na odpálení rakety směrem na židovský stát. Prohlášení armády se nezmiňuje o případných obětech.

Raketa vystřelená z Pásma Gazy dopadla ještě na palestinské území. "Vzhledem k tomu, že tato raketa představovala hrozbu pro izraelské občany a pro svrchovanost Izraele, jeden tank ostřeloval a zničil pozorovatelské stanoviště Hamasu na jihu Pásma Gazy," uvedla armáda.

Izrael a Hamas v zásadě dodržují křehké příměří od konce války v roce 2014, která byla třetím ozbrojeným konfliktem od doby, kdy islamistické hnutí v roce 2007 převzalo vládu nad Gazou.

Klid zbraní je čas od času porušován vystřelováním raket z pásma, které mají na svědomí radikální skupiny, jež se inspirují IS a odmítají se podřídit Hamasu. AFP v této souvislosti napsala, že policie Hamasu v sobotu v Pásmu Gazy zatkla muže podezřelého z vedení jedné džihádistické skupiny. Izrael nicméně odpovědnost za uvedené incidenty s raketami připisuje Hamasu, protože v pásmu vládne.

Hamas nyní nastoupil cestu k usmíření se soupeřícím hnutím Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, které si udrželo moc na Západním břehu Jordánu. Hamas v polovině září vyzval Abbáse, aby převzal zpět kontrolu nad Pásmem Gazy.

Témata:  Izrael HAMÁS Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izraelská armáda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy