reklama

Islámský stát si nadále přisvojuje „zásluhy“ za hromadnou střelbu v Las Vegas z minulého týdne. Ve čtvrtek poskytl IS konkrétnější tvrzení o střelci a jeho konverzi.

Militantní skupina tvrdí ve svém týdeníku, že střelec „konvertoval k islámu před šesti měsíci". Překlad textu zveřejnila skupina SITE Intelligence Group. Toto tvrzení je přesnější než první zpráva skupiny z pondělí, která uváděla, že střelec přešel na islám „před několika měsíci".

Stejně jako v pondělí ani teď IS neposkytl žádné důkazy pro své tvrzení. Úřady v USA uvedly, že mezi střelcem Stephenem Paddockem a mezinárodními teroristickými skupinami nebylo nalezeno žádné spojení.

Informační bulletin IS odkazuje na střelce jako „Abu Abdula Barr al-Amrikiho" a zveřejnil také snímek Mandalay Bay Resort, kasína a hotele, ze kterého Paddock střílel a zabil nejméně 59 lidí.

Navzdory tomu, že Islámský stát nepředložil důkazy na podporu svého tvrzení, korespondentka deníku The New York Times a odbornice na IS Rukmini Callimachiová v sérii tweetů varovala, že by tato slova džihádistů neměla být podceňována.

Jak napsala Callimachiová, IS si obecně nepřisvojuje uznání za útoky, které neschválil nebo alespoň neinspiroval. Tvrdí také, že podle tohoto standardu od roku 2014 nalezla pouze tři případy, ve kterých se skupina falešně přihlásila k nějakému incidentu.

„Žádný důkaz poskytnut nebyl, ale IS se jen vzácně hlásí k útokům, které nebyly provedeny ani jejich členy, ani sympatizanty," řekla Callimachiová. „Ano, skupina často zveličuje počet úmrtí. A ano, nafukuje a překrucuje detaily, avšak podstata tvrzení je obvykle správná."

Američtí vyšetřovatelé podle nových informací také prověřují podezření, že lasvegaský střelec Paddock plánoval útoky s použitím automobilu s výbušninou. Oznámila to agentura AP s odvoláním na policejní zdroje, podle nichž je tato informace předběžná a neopírá se o jasné důkazy.

Podle dřívějších informací šerifa Las Vegas Josepha Lombarda byla v autě Paddocka nalezena kromě velké zásoby munice i látka, která se používá k výrobě výbušnin. Objevily se rovněž zprávy, že vrah chtěl možná zaútočit na veřejný koncert v srpnu v Chicagu a v září v Las Vegas.