reklama

Jméno laureáta dnes oznámil předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy (RE) Roger Gale. Třiačtyřicetiletý Arslan je nyní ve vazbě a ocenění mu shromáždění zahrnující zástupce parlamentů 47 členských států Rady Evropy udělilo v nepřítomnosti.

Agentura DPA uvedla, že turecká delegace vedená členem turecké vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) označila udělení ceny Arslanovi za nepřijatelné a za výraz „zcela nepřátelského postoje k Turecku a tureckému lidu".

Vítěz, který byl předsedou nyní již rozpuštěného tureckého nevládního sdružení soudců a prokurátorů, které kritizovalo režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vzešel z užšího výběru trojice nominovaných. Mezi nimi byli kromě Arslana také Maďarský helsinský výbor a rakouský jezuita Georg Sporschill, který se věnuje sociálním projektům.

Organizátoři ceny označují Arslana za významného zastánce lidských práv, zejména práva na svobodu a osobní bezpečnost a na spravedlivý proces. Před rokem byl zatčen kvůli údajným vazbám na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování loňského nezdařeného pokusu o státní převrat.

Arslan ve svém poselství představil Turecko jako vězení, ve kterém jsou hlasy obhájců lidských práv udušeny. „Turecko se nepoučilo z bolestivých zkušeností Evropy v průběhu dvacátého století," uvedl Arslan, který se svými příznivci prý hodlá pokračovat v boji za právo a demokracii. "Nenecháme se zavřít za zdmi strachu," dodal podle agentury AFP.

Ocenění bylo slavnostně uděleno v první den pětidenního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Slavnostního vyhlášení ve Štrasburku se zúčastnili také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a zástupci Knihovny Václava Havla.

Na ceremonii bylo promítnuto video připomínající osobnost Václava Havla a jeho návštěvu Parlamentního shromáždění Rady Evropy po pádu komunistického režimu. Připomenuti byli také dosavadní držitelé Ceny Václava Havla. Loni ji získala členka jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová, která přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty z takzvaného Islámského státu.