Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sarajevu hrozí dělení výuky podle jazyka a národností. Podnět podal rodič muslimského žáka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sarajevo - Školám v kantonu Sarajevo hrozí, že budou muset vést výuku odděleně ve třech jazycích - bosenštině, chorvatštině a srbštině. Ředitelé škol mají zajistit vyučování v jednom ze tří oficiálních jazyků konstitutivních národů Bosny a Hercegoviny, a to v souladu s rozhodnutím rodičů žáků.

Kanton Sarajevo je správní útvar zahrnující hlavní město Sarajevo a jeho okolí. Je jedním z deseti kantonů, na něž je rozdělena bosňácko-chorvatská Federace Bosny a Hercegoviny a které mají poměrně značnou autonomii. Druhou část bosenského státu tvoří silně autonomní Republika srbská.

Ministerstvo školství, vědy a mládeže sarajevského kantonu rozhodlo, že dosavadní praxe jednotné výuky v takzvaném bosensko-chorvatsko-srbském jazyce už není možná.

Ministr školství Elvir Kazazović zpravodajskému portálu řekl, že toto rozhodnutí bylo učiněno, aby se vzdělávání uvedlo do souladu s ústavou kantonu Sarajevo. Podnět k tomu vzešel od rodičů jednoho bosňáckého žáka základní školy. Tradičním náboženstvím Bosňáků je sunnitský islám. Bosenština se jen drobně odlišuje od srbštiny a chorvatštiny, dříve společného jazyka − srbochorvatštiny v Socialistické federativní republice Jugoslávii. Bosenským jazykem se lze domluvit i v Makedonii a Slovinsku.

Pro děti, jejichž rodiče se vyslovili pro chorvatský nebo srbský jazyk, by se musely zavést oddělené třídy, a tudíž i zaměstnat noví učitelé. Tímto řešením by se pak vytvořily dvě nebo tři školy pod jednou střechou.

"Od roku 2003, kdy bylo zavedeno devítileté základní vzdělávání, bylo stanoveno, že se rodiče musejí rozhodnout pro jeden ze tří jazyků. To nám způsobilo problém. Doposud bylo všechno ve školách jednotné a nikdo si nestěžoval. Až nyní poprvé žádali, aby se to dalo do pořádku. Podle ústavy se (rodiče) musejí rozhodnout pro jeden ze tří oficiálních jazyků," vysvětlil Kazazović.

Témata:  Bosna a Hercegovina jazyky školky školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy