Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko chce, aby Brusel přehodnotil vztahy s Ukrajinou

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Budapešť - Ukrajinský parlament schválil 5. září novelu školského zákona, která pobouřila okolní země. Maďarsko dnes oznámilo, že vyzve Evropskou unii k přehodnocení vztahů s Kyjevem.

Ukrajinský zákon nově ukládá pedagogům středních škol, aby při výuce používali výhradně ukrajinštinu. Toto opatření je zdůvodňováno snahou lépe integrovat menšiny do společnosti a pomoci jim získávat zaměstnání ve veřejném sektoru. Rusko v reakci uvedlo, že cílem právního předpisu je poškodit zájmy milionů ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó vydal v pondělí večer prohlášení, v němž oznámil, že tento problém nadnese příští týden na setkání šéfů diplomacie členských států Evropské unie.

"Tento školský zákon porušuje dohodu o přidružení uzavřenou mezi EU a Ukrajinou. Proto příští pondělí na schůzce ministrů zahraničí v Lucemburku navrhnu revizi této asociační dohody," sdělil ministr.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko má ve středu ve Štrasburku promluvit na zasedání Parlamentní shromáždění Rady Evropy, které by se podle programu jednání mělo zabývat i ukrajinským školským zákonem.

Témata:  Maďarsko Ukrajina Petr Porošenko EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy