Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohlavní styk s dětskou nevěstou je znásilnění, rozhodl soud

Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění
Indické ženy demonstrují proti brutálnímu znásilnění
Foto: Pixabay

Dillí - Nejvyšší soud v Indii dnes rozhodl, že pohlavní styk s osobou mladší 18 let představuje znásilnění, a to i v případě, že je daný pár spojen manželským svazkem.

Legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku je v Indii 18 let. Doposud ale zákon o znásilnění poskytoval ochranu mužům, kteří měli pohlavní styk se svou manželkou, přestože byla mladší 18 let.

Podle verdiktu budou nyní moci dívky mladší 18 let obvinit svého manžela ze znásilnění, pokud tak učiní během jednoho roku od okamžiku, kdy byly svým mužem donuceny k pohlavnímu styku.

Nařízení bude ale pravděpodobně těžké prosazovat. "Policisté nemohou sledovat ložnice lidí a nezletilá dívka, která bývá téměř vždy provdána se souhlasem svých rodičů, nebude mít ve většině případů odvahu jít na policii či k soudu a žalovat svého manžela," uvedla zpravodajka BBC v Dillí Gítá Pandejová. V Indii je registrováno 23 milionů takzvaných dětských nevěst.

Témata:  Indie znásilnění manželství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy