Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský režisér točí film o mučení vězňů. Skončil pobodaný v nemocnici

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ankara/Damašek - Syrský režisér Muhammad Bájazíd, který točí film o mučení v syrské věznici, byl v úterý večer pobodán v Istanbulu. Skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Muž natáčí film Tunel o věznici Tadmur v provincii Homs. Toto zařízení patří k žalářům využívaným k mučení lidí už před současným konfliktem.

Film má pojednávat o Američanovi syrského původu, který byl ve věznici Tadmur, což je arabský název pro Palmýru, uvězněn a mučen. Organizace Human Rights Watch už v roce 1996 tuto věznici označila za "nechvalně známou mimořádně krutým mučením, které se tam odehrávalo od roku 1980". Zařízení bylo v roce 2001 uzavřeno, ale po deseti letech znovu zprovozněno.

Přátelé na facebooku popsali Bájazída jako "úspěšného filmaře", který spolu s manželkou natočil filmy se sociální a humanitární tématikou.

Podle přátel Bájazída v Istanbulu někdo vylákal na schůzku se slibem dohodnout se na finančním příspěvku na nový film. "Hlavním podezřelým je Asadův režim. Podle lékařů stačil milimetr a Bájazíd zemřel," napsali filmařovi známí na facebooku o napadení.

Témata:  Sýrie Turecko filmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy