Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s Katalánskem? Do krize vstoupila vlivná separatistická iniciativa

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid/Barcelona - Politická krize ve Španělsku se mění v chaos. Hádá se Madrid s Barcelonou, ale ani samotné Katalánsko není jednotné. Zatímco politici kolem katalánského premiéra Carlese Puigdemonta chtějí dialog, radikální separatisté požadují rozchod s ústřední vládou.

K hlasům vyzývajícím k okamžitému vyhlášení nezávislosti se připojilo vlivné sdružení separatistických iniciativ ANC, informovala dnes agentura AFP.

Puigdemontovi nezbývá na rozhodnutí o dalším postupu příliš času. Ultimátum španělského premiéra Rajoye, který požaduje anulaci deklarace nezávislosti schválené v úterý regionálním parlamentem, vyprší příští čtvrtek. Pak hrozí, že Madrid zruší Katalánsku autonomii.

Katalánské národní shromáždění (ANC), které sdružuje několik stovek skupin usilujících o nezávislost regionu, vyzvalo Puigdemonta, aby okamžitě zrušil odklad platnosti deklarace nezávislosti. "Protože španělský stát jakýkoli návrh na dialog odmítá, nemá to už žádný smysl," uvedlo ANC.

Stejnou výzvu učinila také radikálně levicová strana Kandidátka lidové jednoty (CUP), která podporuje menšinovou Puigdemontovu vládu aliance Společně pro ano (JXSí).

Umírněná Republikánská levice Katalánska (ERC), která je součástí Puigdemontovy aliance JXSí, zdůraznila, že podle ní svou úterní řečí předseda katalánské vlády už nezávislost vyhlásil.

Například poslanec ústředního parlamentu v Madridu za Katalánskou evropskou demokratickou stranu (PDeCAT) Jordi Xuclà dnes zdůraznil, že nezávislost závazně vyhlášena zatím rozhodně nebyla. PDeCAT je další politické uskupení, které je součástí katalánské vládní aliance JXSí.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v proslovu na univerzitě v Lucemburku řekl, že komise nemůže být prostředníkem ve sporu, pokud si to přeje pouze jedna strana. Vyjádřil také naději, že Katalánsko nakonec zůstane ve svazku se Španělskem.

"Nechtěl bych Evropskou unii, která by se za 15 let skládala z 98 států," pokračoval šéf EK. "Je to poměrně obtížné s 28 a s 27 méně snadné, ale s 98 to prostě bude nemožné," dodal. Statistická agentura EU Eurostat uvádí, že unii tvoří 98 hlavních regionů. Juncker řekl, že se "velmi obává" separatistických tendencí v Evropě, a povzbudil Rajoye, aby zajistil, že se situace nedostane mimo kontrolu.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy