Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za smrtícím zemětřesením v Mexiku stojí skandál

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Zemětřesení z 19. září v Mexiku zabilo 225 lidí a poškodilo tisíce budov v hlavním městě země. Podle britského deníku The Guardian by však následky nebyly tak tragické, pokud by úřady důkladně vymáhaly konstrukční normy a reagovaly na upozornění občanů.

Mnohé z budov zničených zemětřesením byly předmětem oficiálních stížností jejich obyvatel, napsal britský list. Jen loni obdržel úřad zodpovědný za bezpečnost budov a životní prostředí (PAOT) 1271 podnětů popisujících porušování pravidel územního plánování. Za poslední čtyři roky se takových případů vyskytlo téměř 6000, přičemž ještě před patnácti lety podávali obyvatelé mexické metropole stížností desítky ročně.

Podle The Guardian ničivosti posledního zemětřesení pomohl developerský boom, který město v posledních letech zažívá. Nečekaně vážně byly při zářijových otřesech zasaženy nové nebo čerstvě zrekonstruované objekty. The Guardian dále poukazuje na skutečnost, že kontrolní úřad PAOT je de facto bezzubý, takže přestože jeho pracovníci stížnosti prošetřují, předpisy dodržovány nejsou. "Varujeme před nebezpečím hrozícím obyvatelstvu, ale naše doporučení nejsou právně závazná a další orgány se jimi neřídí pokaždé," řekl mluvčí PAOT Francisco Calderón Cordova.

Něco takového se stalo i Marii Olivaresové. V roce 2013 se nastěhovala do bytu v centru Mexika a po zemětřesení v květnu následujícího roku upozornila úřady na praskliny ve zdech. Celý dům se prý "nakláněl dozadu". Inspektoři při prohlídce problémy zdokumentovali a zjistili potřebu okamžitých oprav. Rezidenty však o svém posudku neinformovali a žádné opravy provedeny nebyly. Minulý měsíc se budova zřítila a jedna z Mariiných sousedek při tom zahynula.

"Mnohé další příběhy dokládají tentýž vzorec. I ve čtvrtích Benito Juárez a Cuauhtémoc spadly budovy, na které si obyvatelé stěžovali," napsal The Guardian. Místní aktivisté prý poukazují na to, že stavební společnosti často obcházejí regulace a úřady města ignorují nespokojenost občanů.

Témata:  Mexiko zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy