reklama

„Pro fanoušky evropských voleb je to rekordní rok - a bude toho ještě víc,“ píše server The Financial Times (FT). Poukazuje na to, že po Rakousku se pozornost, alespoň co se týče voleb, přesune do České republiky, kde se podle FT očekává, že parlamentní volby přinesou nového premiéra.

„Úřadující premiér Bohuslav Sobotka odstoupil a favoritem, kterému se zřejmě podaří uspět, je Andrej Babiš, kontroverzní magnát, který působil jako ministr financí v současné koaliční vládě, než opustil svůj post na počátku tohoto roku kvůli obchodním záležitostem,“ shrnuje dění v Česku známý server.

Server také poukazuje, že Babiš je odpůrce euru a staví se nepřátelský vůči snahám EU přerozdělit mezi země uprchlíky, kteří do Evropy za poslední dva roky přišli. „Babiš je někdy srovnáván s polským premiérem Jaroslawem Kaczynskim a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, kteří zaujali podobná stanoviska a opakovaně se s Evropskou komisí střetli. Jiní ho nazvali Berlusconim z Prahy. Babiš ale tato srovnání odmítá a lidé, kteří ho znají, říkají, že je spíše pragmatik než ideolog,“ líčí šéfa hnutí ANO server.

Sám se prý prezentuje jako podnikatel, který chce do vlády přinést zkušenosti ze soukromého sektoru a který vyhlašuje, že chce zlepšit stav veřejných financí. FT také připomíná, že Babiš se se svou stranou, která vznikla v roce 2011, ve volbách v roce 2013 umístil na druhém místě a podílel se na koaliční vládě spolu s lidovci a sociálními demokraty.

„Tentokrát to vypadá, že vyhraje. Podle průzkumu z minulého týdne by ANO získalo 27,7 procenta, následovali by komunisté s 11,9 procenty, sociální demokraté s 11,7 procenty, pravicová SPD s 9,2 procenty a občanští demokraté s 7,5 procenty,“ cituje z českých předvolebních průzkumů FT.

„Tento týden se však věci poněkud zamlžily, když byl Babiš obviněn českou policií v souvislosti s dotačním projektem. Babiš odmítl jakékoliv protiprávní jednání a řekl, že se jeho právníci připravují na podání stížnosti. Tvrdí, že případ je politicky motivován. Zda to bude nebo nebude mít vliv na Babišovy voliče, ještě není jasné. Pokud ano, budování koalice by mohlo být obtížné. Babiš vyloučil koalici s komunisty a SPD a několik dalších stran uvedlo, že nechce do koalice s ANO s Babišem,“ dodává FT.