Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězka Eurovize dostala titul národní umělkyně. Bude i zvláštní vyslankyní UNICEF?

Ukrajinka Jamala zvítězila v 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2016 (foto: Anna Velikova)
Ukrajinka Jamala zvítězila v 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2016 (foto: Anna Velikova)
Foto: eurovision.tv

Kyjev - Zpěvačka Džamala (Jamala), která o víkendu zvítězila v soutěži Eurovize, dostala od ukrajinského prezidenta Petra Porošenka titul národní umělkyně. Také nařídil ministerstvu zahraničí, aby navrhlo Džamalu na zvláštní vyslankyni UNICEF.

Jamala vyhrála se skladbou 1944 o deportacích krymských Tatarů z rozkazu sovětského vládce Josifa Stalina. "Složila jsem tuto píseň proto, že jsem nemohla mlčet... Chtěla jsem říci pravdu," odpověděla zpěvačka, která je sama krymskou Tatarkou a v písni vypráví příběh své babičky.

"Je to fantastické vítězství. Udělala jsi šťastným obrovské množství lidí. Fakticky Ukrajinu podpořil celý svět," prohlásil Porošenko. Vítězství v prestižní soutěži podle hlavy státu má zvláštní význam jak pro všechny Ukrajince, tak zvláště pro krymské Tatary, žijící na Krymu anektovaném Ruskem.

U diváků Eurovize vyhrál ruský zpěvák Sergej Lazarev, avšak hlasy porotců mu přisoudily páté místo, a tak celkově skončil třetí.

Už přes 75 tisíc lidí podpořilo petici požadující změnu výsledků Eurovize, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. "... mnozí jsou přesvědčeni o tom, že letošním 'vítězem' se nestal interpret, který by si to zasloužil," praví se v petici, kterou navrhl jistý Armén z Jerevanu a vzápětí ji rozšířila ruská média.

Petice nemá žádnou právní sílu. Loni v létě se 150 tisíc Rusů podepsalo pod petici požadující zrušit prezidentův výnos o ničení zakázaných západních potravin, likvidace kontrabandu však přesto pokračovala, poznamenala BBC.

Témata:  Eurovize Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy