Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztah EU s Tureckem je napjatý. Co má Erdogan v plánu?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara/Berlín - Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem jsou navzdory dohodě o uprchlících v posledních dnech a týdnech napjaté. Zpravodajský server Al Monitor a německý týdeník Der Spiegel nyní varují, že hrozí propuknutí krize mezi Německem a Tureckem.

Krize Brusel – Ankara?

Server uvádí, že německá kancléřka Angela Merkelová v podstatě neformálně stanula v čele Evropské unie. V minulosti to navíc byla právě Merkelová, kdo zarytě obhajoval smlouvu s Tureckem a odmítal její rostoucí domácí kritiku.

Zhoršující se vztahy mezi Německem a Tureckem tak podle serveru budou mít na vztah Ankary s Bruselem velmi významný dopad.

Jak server s odkazem na německý týdeník Der Spiegel připomíná, ke zhoršení vztahů zřejmě dojde například s ohledem na plánované přijetí rezoluce, které má připomínat genocidu Arménů Turky z roku 1915 a které má být schváleno německým parlamentem 2. června.

Týdeník podotýká, že minulý rok tato rezoluce projednávána nebyla s ohledem na snahu o zlepšení vztahů mezi Tureckem a Německem.

Sporný protiteroristický zákon

Jasné zhoršení vztahů podle serveru ale znamená hlavně fakt, že „se tento měsíc zjevně ukázalo, že nedojde k umožnění bezvízového vstupu Turkům do schengenské zóny k červnu tak, jak to slíbila dohoda mezi Tureckem a EU, se kterou Merkelová zdánlivě svázala svou politickou kariéru".

Prezident Evropského parlamentu Martin Schulz totiž otevřeně prohlásil, že pokud nedojde ke splnění všech 72 kritérií, která jsou pro umožnění bezvízového cestování stanovena, EU se záležitostí zabývat nebude.

Server vysvětluje, že Turecko již splnilo 65 z těchto 72 kritérií, ale posledních sedm pro něj přestavuje obzvláště tvrdý oříšek; zejména pak úprava protiteroristického zákona, který turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dle svých slov měnit nehodlá; podle EU je ale zneužíván k umlčování nepohodlné opozice.

Dohoda, kterou nikdo nechce?

Erdogan podle týdeníku Spiegel v Ankaře Evropanům vzkázal, že se nepodřídí. „Od kdy vy ovládáte Turecko? Kdo vám k tomu dal rozkaz?" hřímal Erdogan v rámci svého proslovu v Ankaře. Obvinil také Brusel, že se snaží Turecko „rozdělit". „Myslíte si, že to nevíme?" zuřil.

Server varuje, že tato slova mohou být zamýšlena jako počátek ukončení současných vztahů s Evropskou unií. Německo si ale podle týdeníku takovéto hrozby nenechává líbit. Manfred Weber z Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) například Erdoganovi vzkázal: „Pokud na nás prezident Erdogan bude i nadále házet urážky a vyhrožovat nám, pak se ocitneme ve slepé uličce. Evropa na Turecku závislá není."

Stejně tak ale i Erdogan podle serveru opakovaně připomíná, že Turecko EU nepotřebuje a v případě nutnosti se vydá svou vlastní cestou. „Pokud Brusel svůj názor nezmění, Erdogan je připravený nechat dohodu o uprchlících padnout. Počítá s tím, že v tuto chvíli Evropa Turecko potřebuje více, než Turecko potřebuje Evropu," dodává server.

Týdeník Der Spiegel se ale domnívá, že jediným skutečným zastáncem dohody zůstala v Evropě pouze německá kancléřka Merkelová.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan EU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy