reklama

Své odhady založené na průzkumu mezi voliči po odevzdání hlasu zveřejnila po uzavření volebních místností v 17:00 nejdříve internetová televize oe24.TV, která lidovcům přisoudila zisk 31 procent. Jen o dva procentní body méně než lidovci má podle ní krajně pravicová FPÖ. Třetí je podle těchto odhadů Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) kancléře Christiana Kerna se ziskem asi 25 procent.

Svá data o několik minut později zveřejnila také veřejnoprávní televize ORF ve spolupráci se společností SORA. Podle ní získala ÖVP 30,2 procenta hlasů, FPÖ 26,8 procenta a SPÖ 26,3 procenta.

Čtyřprocentní hranici podmiňující zisk poslaneckých mandátů v Národní radě údajně překročili ještě liberálové (NEOS) s podporou 5,3 procenta hlasů, Zelení (4,9 procenta) a Kandidátka Petera Pilze, kterou vede odštěpenec od Zelených, si připsala 4,3 procenta hlasů.

Vítězství lidovců Kurze (31), který by se mohl stát nejmladším šéfem vlády v Evropě, se očekávalo. Pokud by se odhady televizí potvrdily, mohl by být překvapením těchto voleb malý odstup mezi třemi nejsilnějšími stranami.

Sociálnědemokratická strana kancléře Kerna by podle údajů obou televizí skončila poprvé v poválečných dějinách Rakouska až třetí. Předvolební průzkumy jí však předvídaly ještě horší výsledek.

Kancléř Kern už předem ohlašoval, že jeho sociální demokraté odejdou do opozice, pokud neobhájí prvenství. Po deseti letech by tak vládu velké koalice mohla opět nahradit pravicová koalice lidovců a Svobodné strany Heinze-Christiana Stracheho.

O rakouské volby je nebývalý zájem. Akreditovalo se na ně zhruba 900 zástupců médií z celého světa. Zahraniční média ve zpravodajství z Rakouska zdůrazňují hlavně mládí pravděpodobného příštího kancléře a také očekávaný politický posun Rakouska směrem doprava.