reklama

Czechzit je tak ve hře, protože Češi si pravděpodobně zvolí za premiéra populistického vůdce (Andreje Babiše), který protestuje proti hlubší evropské integraci a vítací politiku Angely Merkelové přirovnává k terorismu, píše britský tisk. Miliardář Andrej Babiš nyní vede v průzkumech preferencí a je typickým představitelem těch, kteří se domnívají, že na ně EU zapomnělo.

Jeho hnutí ANO přitom vnímají jako protest vůči zavedenému establishmentu a mají připravený celý seznam věcí, pomocí kterých chtějí získat zpět autonomní rozhodování České republiky včetně odmítnutí eura. Podle zahraničního tisku by bylo vítězství Babiše další ránou pro západní blok, který nyní bojuje se vzestupem pravice jako je německá AfD.

Poslední průzkumy ukazují na vítězství ANO, silně za nimi zaostávají ČSSD, kteří mají síly téměř vyrovnané s proruskými komunisty. Babiš rozvířil mezinárodní ohlasy hlavně svými připomínkami, kdy neváhal označit německou kancléřku Angelu Merkelovou za spojence teroristů. Zahraniční tisk připomíná, že Česká republika je relativním nováčkem v EU, ale od roku 2004 silně využívají výhod finančních fondů. Přesto je v zemi jeden z nejsilnějších anti-EU proudů.

Dodávají také, že i když není ČR cílovou destinací migrantů, které tady prakticky nepotkáte, země pociťuje otevřenou nenávist vůči uprchlíkům a jednohlasně odmítá odhlasované kvóty. Tím se jen více otevírá propast mezi nejstaršími členy Unie a těmi nově příchozími, jako je Polsko, Slovensko, ČR nebo Maďarsko.

Zatímco někteří politologové v zemi varují, že Česká republika se nebezpečně vzdaluje evropskému jádru, zahraniční pozorovatel Matthew Mokhefi-Ashton si myslí, že i když je Babiš veřejně nepřítelem Bruselu, jen velmi nepravděpodobně by skutečně uspořádal referendum o odchodu z Unie. Podle Ashtona by tím Babiš v každém případě ztratil, kdyby referendum se vyslovilo pro zůstání v Unii, pak by Babiš ztratil tvář, kdyby si naopak Češi odhlasovali Czechzit, pak by stát přišel o výrazný příjem z dotací.