reklama

Hapilon a Omarkhayam Maute, jeden ze dvou bratrů stojících v čele ozbrojené skupiny, která obsadila Marawi, přišli o život při zátahu armády v jedné z budov ve městě. Útok na budovu armáda provedla na základě informace od šestnáctileté dívky, která byla u radikálů jako rukojmí a kterou se vojákům předtím podařilo zachránit.

Generál Eduardo Ano dnes prohlásil, že v bojové zóně města je stále asi 30 islamistických bojovníků, převážně zahraničního původu. Dobýt poslední centrum odporu se snaží tisíce filipínských vojáků.

Spojené státy již před několika lety vypsaly na Hapilonovu hlavu odměnu pět milionů dolarů v souvislosti s jeho aktivitami jako vůdce jedné z frakcí filipínské islamistické Skupiny Abu Sayyafa, která je nechvalně proslulá únosy, pirátskými přepadeními i popravováním rukojmích, včetně cizinců.

Podle analytiků se Hapilon a jeho bojovníci spojili s extremistickým rodinným klanem Maute, který disponuje značnými finančními prostředky a působí na jihofilipínském ostrově Mindanao. Jejich alianci podpořili i radikálové z dalších zemí, včetně Malajsie, Indonésie, Singapuru a některých blízkovýchodních států.

Skupina Maute společně s Hapilonovými bojovníky ovládla letos v květnu kdysi dvousettisícové město Marawi ležící na ostrově Mindanao. Z oblasti kvůli bojům uprchly desetitisíce obyvatel. Boje si vyžádaly 813 obětí z řad rebelů, zahynulo také 47 civilistů a 162 členů armády.

Filipínská armáda byla opakovaně kritizována za pomalý postup při osvobozování Marawi. V srpnu armáda oznámila, že byl v bojích zabit vojenský vůdce skupiny Abdullah Maute, jeho tělo se však nenašlo. Šéf filipínských ozbrojených sil dnes řekl, že skupina Maute byla konečně poražena. "Skupina se rozpadne a konflikt skončí," uvedl.