reklama

V předčasných parlamentních volbách v neděli zvítězila Rakouská lidová strana (ÖVP) dosavadního ministra zahraničí Kurze, která podle předběžných výsledků získala 31,4 procenta hlasů. Druhá skončila Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a třetí sociální demokracie (SPÖ) kancléře Christiana Kerna. Po započtení korespondenčních hlasů se ale podle odhadů agentur SORA a ARGE může pořadí FPÖ a SPÖ otočit.

Prezident Van der Bellen už oznámil, že pokud se tyto výsledky potvrdí, pověří předsedu lidovců Kurze sestavením vlády. Tu by mohla tvořit podle analytiků koalice lidovců a Svobodných. Podle předsedy FPÖ Heinze Christiana Stracheho je ale stále možné, že bude v Rakousku dál vládnout velká koalice jako doposud.

Podle agentury APA by měl dosavadní kancléř Kern a jeho vláda v úterý ráno oficiálně podat demisi. Tu ale prezident podle zvyklostí odmítne a požádá dosavadní vládu, aby zůstala v úřadu, dokud nebude sestavena vláda nová.

Na tu si ale Rakousko bude muset ještě pár týdnů počkat, domnívá se agentura APA. Podle ní trvalo sestavování vlád v Rakousku v období druhé republiky (od roku 1945) v průměru 60 dní. Od devadesátých let minulého století to ale zabralo většinou více než dva měsíce.

Důležitým faktorem při jednáních o koalicích je nejen velikost programových průniků, ale také vzájemné sympatie či antipatie mezi jednotlivými představiteli stran nebo domluva na rozdělení ministerstev.

"Chceme najít partnera, s nímž prosadíme změny," řekl v neděli Kurz. Zmínil také možnost utvoření menšinové vlády. "Samozřejmě, že bych chtěl vytvořit stabilní vládu. Pokud to nebude možné, jsou tu i další možnosti," naznačil v televizi ORF. Chystá se prý hovořit se všemi parlamentními stranami.

Koalice lidovců a Svobodných by měla v 183členném parlamentu podle všeho dohromady 113 mandátů, velká koalice ÖVP-SPÖ by dokonce disponovala 114 poslanci. Většinu 103 křesel v Národní radě by však spolu dali dohromady také sociální demokraté se Svobodnými.

V ÖVP ale neúnavně varují před vládou SPÖ-FPÖ a Svobodní zase malují černo-červeného čerta na zeď, neboli obnovení mezi Rakušany velmi neoblíbené velké koalice. Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache v neděli v televizi ATV zpochybnil, zda lze Kernovi věřit slova o odchodu do opozice. Ovšem Kern odmítl podobné spekulace a poukázal na programové průniky mezi ÖVP a FPÖ.

Mezi oběma pravicovými stranami jsou programové shody či podobnosti skutečně značné. "Pro černo-modrou (ÖVP-FPÖ) koalici hovoří společný program, pro červeno-modrou (SPÖ-FPÖ) chemie mezi oběma stranickými šéfy - ale k tomu by SPÖ musela překročit svůj stín," napsal dnes liberální deník Der Standard.

ÖVP i FPÖ chtějí snižovat daňovou zátěž, učinit rakouský sociální systém méně atraktivní pro přistěhovalce nebo rozvíjet prvky přímé demokracie. V zahraniční politice jsou Kurz i Strache pro užší spolupráci se zeměmi visegrádské čtyřky, skepticky se dívají například na snahy o těsnější integraci eurozóny.

Z lidové strany ale i po nedělních volbách zaznívají obavy, že sociální demokraté se na vládě dohodnou se Svobodnými. "SPÖ podnikne vše pro to, aby Kurze zastavila," domnívá se bývalý lidovecký vicekancléř a ministr financí Michael Spindelegger. Případné vytvoření vlády bez lidovců by podle něj byl "podvod na voličích".

Koalice SPÖ-FPÖ už existuje na zemské úrovni v Burgenlandsku. A dalším krokem k prolomení tabu byl takzvaný "hodnotový kompas", který si sociální demokraté schválili v červnu. Taková koalice je ale ještě stále vzdálená "světelné roky", poznamenal nedávno kancléř Kern. Vzhledem ke svému slibu o odchodu do opozice by navíc musel tento slib buď porušit, nebo odstoupit.

Rakouský politolog Markus Wagner ČTK řekl, že pro vznik koalice SPÖ-FPÖ by byla příznivá situace, kdy by SPÖ skončila druhá a FPÖ až třetí, což se pravděpodobně stalo. V takovém případě by si SPÖ mohla ponechat kancléře. Podle Wagnera je totiž nepravděpodobné, že by SPÖ ze třetí pozice podpořila vládu v čele s kancléřem Strachem. Za podporovatele červeno-modré koalice na spolkové úrovni je uvnitř SPÖ považován burgenlandský hejtman Hans Niessl a ministr obrany Hans Peter Doskozil.