reklama

Někdo za jeho zkušenostmi vidí důvod, proč Okamura je tak silně proti islámu a migrantům, jiní to zase nechápou. Islám je podle něj podobný „hitlerovskými nacismu“ a nemá rád Evropskou unii. Ať tak či onak, je strana Svobodné a přímé demokracie by mohla po volbách vzejít jako čtvrtá nejsilnější strana v Česku, předpovídá Bloomberg.

„Žijeme pod kompletním diktátem z Bruselu,“ tvrdí Okamura. „Ani Sovětský svaz nám nediktoval, kdo v zemi smí či nesmí žít.“ Pravicový trend v Česku je podle zahraničních médií součástí celoevropského hnutí s anti-migračními tendencemi. Podobné názory můžeme vidět v Maďarsku, Slovensku, Polsku, Rakousku a vzestup německé AfD potvrzuje, že se zdaleka netýká jen střední Evropy.

V České republice, píše Bloomberg, je silná averze vůči uprchlíkům. Země přijala jen 12 z celkových 1600 azylantů, o které se měla postarat na základě odsouhlasených kvót a otázka islámu a migrace rezonuje v nejvyšších státních kruzích, kde se tématem zabývá i vládnoucí koalice ČSSD s ANO.

Okamura nařkl muslimy z toho, že šíří terorismus, násilí a striktně odmítá jejich přijetí. Naléhá na místní, aby přestali kupovat kebaby nebo aby venčili psy a prasata v okolí dvou oficiálních mešit. Průvodce Hatem Berrezouga, který žije v Praze od roku 1998, řekl, že ještě nikdy neviděl tolik nenávisti a že tohle není normální pro demokratickou zemi.

Jenže Okamura se diskriminaci brání. „Jsem alergický na racismus, protože jsem to zažil z první ruky,“ tvrdí politik. „Jenže islám není rasa, není to pomalu ani náboženství, ale ďábelská ideologie.“ Jeho agresivní rétorika od něho odehnala potenciální koaliční partnery, ale mezi lidmi se těší velké popularitě.

Když bylo Okamurovi pět let, jeho rodina se přestěhovala do malé českého města ještě v době, kdy země byla pod vládou komunistů. Kvůli rodinným problémům strávil jeden čas i v sirotčinci, kde ho ostatní děti šikanovaly. O několik později se rozhodl ve věku 21 odstěhovat se do Japonska, kde však diskriminace sílila kvůli tomu, že je míšenec.