Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UNESCO bude chránit Palmýru. Jedná se o pilíř syrské identity, říkají

IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek – Teroristická skupina Islámský stát (IS) v květnu roku 2015 obsadila historické město Palmýra a následně zde zničila několik nedocenitelných historických památek. UNESCO se nyní chystá chránit to, co teroristé zničit nestačili. Více informací přinesl zpravodajský server Al Monitor.

Historické město Palmýra v Sýrii patří mezi památky Světového dědictví UNESCO a před vypuknutím konfliktu v zemi patřilo k hlavním turistickým atrakcím. 20. května 2015 ale město obsadili teroristé z IS a následně zničili některé místní historické památky, včetně 2000 let starého Belova chrámu.

V březnu bylo město od teroristů osvobozeno a dobyto vládními jednotkami za letecké podpory Ruska. Jak server uvádí, UNESCO následně na místo vyslalo tým svých expertů včetně Mechtild Rösslerové, ředitelky Centra světového dědictví UNESCO, aby přímo na místě zjistili rozsah škod.

Ten je podle tohoto týmu velmi značný. To, co teroristé nemohli odnést – například sarkofágy nebo sochy, bylo podle serveru často značně poškozeno. Škody, které utrpěl Belův chrám, ale tým mohl zhodnotit pouze z větší vzdálenosti, jelikož v jeho okolí stále probíhají operace na odstranění min, které zde IS zanechal.

Tým ale uvedl, že navzdory obrovským škodám velká část Palmýry zůstala zachována. UNESCO nyní proto hodlá spolupracovat se svými partnery a zbývající památky uchránit. Existují například plány na použití dronů pro vytvoření 3D modelů – ty by následně měly Syřanům pomoci v pracích na rekonstrukci památek.

„Palmýra představuje pilíř syrské identity a je zdrojem hrdosti pro všechny Syřany. UNESCO je odhodláno zajistit ochranu tohoto a dalších historických míst," uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka UNESCO Irina Bokova.

Témata:  Islámský stát ničí památky v Palmýře Islámský stát Syrská krize

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy