reklama

Ministerstvo obrany srovnalo letecké snímky z loňského června, kdy měla Palmýru ještě pod kontrolou syrská armáda, se snímky z letošního února. Bojovníci IS město obsadili v roce 2015, poprvé je ztratili v bojích s armádou a jejím ruským spojencem loni v březnu. V prosinci se tam ale vrátili.

Záběry potvrzují nově poškozený tetrapylon, což je sloupoví ze 3. století, jež se nachází před římským amfiteátrem z 2. století. "Snímky jasně ukazují, že teroristé zničili proscénium, centrální část římského divadla, a sloupy tetrapylonu," oznámilo ruské ministerstvo.

V poslední době ruská armáda zaznamenala pohyb kamionů v okolí Palmýry, což podle ní může znamenat přípravu na další destrukci místa.

"O strategii a taktice operací v Sýrii nemohou nic říct. Barbaři a teroristé bohužel pokračují v ničení památek lidské civilizace. Doufáme, že dříve či později budou tato historická místa osvobozena od barbarů, které nelze nazývat lidmi," řekl Peskov.

Palmýra leží v provincii Homs, asi 210 kilometrů severovýchodně od Damašku. K jejím nejznámějším památkám patří kolonáda, divadlo, vítězný oblouk, mnoho kostelů, chrámů či pohřebišť. Od roku 1980 je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Před zahájením syrské války v roce 2011 místo navštěvovalo na 150.000 turistů ročně.