Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další rána pro džihádisty: Město Marawi bylo osvobozeno od radikálů napojených na IS

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte dnes prohlásil, že město Marawi bylo po pěti měsících osvobozeno od radikálů spojených s Islámským státem (IS) a že je načase začít s jeho obnovou. Okupace Marawi trvající 148 dní byla největší bezpečnostní krizí na Filipínách za mnoho let.

Experti kritizovali vládu, že podcenila šíření extremismu v chudých oblastech Filipín a obsazení Marawi ji zaskočilo. Marawi leží na ostrově Mindanao na jihu země. Filipíny jsou převážně křesťanská země, Mindanao je ale tradičním domovem menšinových muslimů.

Duterte vystoupil s prohlášením den poté, co vojáci při operaci v Marawi zabili dva nejvyšší vůdce místních islamistů. Jedním z nich byl Isnilon Hapilon, který figuroval na americkém seznamu nejhledanějších teroristů a byl označován za "emíra" IS v jihovýchodní Asii.

"Prohlašuji, že Marawi bylo osvobozeno od vlivu teroristů. Znamená to, že může být zahájena obnova města," řekl Duterte vojákům v Marawi.

Mluvčí armády Restituto Padilla řekl, že ačkoli boje ve městě ještě definitivně neskončily, zbývající rebelové již nepředstavují hrozbu. Nejnebezpečnějším z povstalců je podle armády malajsijský extremista Mahmud Ahmad - pokud z města již dříve neuprchl. Podle některých bezpečnostních expertů je Ahmad kandidátem, který by mohl nahradit Hapilona jako vůdce Islámského státu v jihovýchodní Asii.

Témata:  Filipíny Islámský stát

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.