reklama

Během jednoho z nejhorších masakrů 20. století bylo mezi lety 1965 a 1966 zabito nejméně 500.000 lidí - různé prameny udávají až šestkrát vyšší počet - podezřelých z toho, že jsou komunisté nebo s nimi sympatizují. Washington o čistkách věděl a mlčel.

Masakr začal, když generál Suharto potlačil protistátní puč, který vláda připsala komunistům. Zaměstnanci americké vlády v dokumentech popisují "masakry" a "bezhlavé zabíjení", o tažení indonéské armády proti komunistům a levicovým skupinám byli zjevně důvěrně informováni, uvedla BBC. "Oběti vždy dopraví do neobydlených končin, kde je zabijí. Těla spíše pohřbívají, neházejí je do řeky," stojí v telegramu z americké ambasády v provincii Východní Jáva z prosince 1965.

O měsíc později informuje telegram z konzulátu na Sumatře, že kazatelé muslimské organizace Muhammadiyah lidem říkají, že zabíjení "předpokládaných komunistů" je jejich náboženskou povinností. "Prolévání jejich krve je jako porážet slepice," informovalo zastoupení o povolení zabíjet, jež jedna z největších indonéských muslimských organizací šířila mezi svými příslušníky.

"Vojáci mi řekli, že mě propustí pod jedinou podmínkou: když budu likvidovat těla. Musel jsem je v noci házet do řeky, minimálně dvě každou noc. V sobotu jich bývalo 20 až 25. A to jsem dělal dva roky," řekl BBC jeden z pamětníků.