Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkáza města Rakka: IS vystavoval hlavy popravených na náměstí, ulice jsou posety stovkami bomb

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rakka - Arabsko-kurdské milice SDF začaly ve městě Rakka likvidovat miny a odklízet silnice. "Metropole" Islámského státu byla dějištěm válečných hrůz, včetně poprav západních novinářů a humanitárních pracovníků.

O osvobození Rakky z rukou džihádistů informovala v úterý exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), oficiální prohlášení podle Bálího bude vydáno již brzy.

Podle zpravodajského serveru BBC v Rakce nezůstal boji nedotčen jediný dům. Uličky města jsou navíc posety stovkami výbušných zařízení, z nichž některé vypadají jako obyčejné předměty.

Jedna z posledních bitev ve městě se odehrála na hlavním náměstí, které bylo dějištěm brutálních ukřižování a kde IS vystavoval hlavy svých vězňů. Obyvatelé Rakky tak začali místu přezdívat "náměstí hlav", uvedl zpravodaj BBC Farás Kílání. O náměstí, které IS vnímal jako symbol své vlády, radikálové podle výpovědí svědků bojovali do posledního muže.

Stadion v Rakce, který podle Kíláního sloužil jako velitelství zpravodajských služeb IS a byl jedním z posledních míst, kde se radikálové drželi, se dostal pod kontrolu SDF teprve v úterý.

Zmocněnec USA pro boj s IS Brett McGurk krátce po sdělení o osvobození Rakky na svém twitteru sdílel fotografie. Na jedné z nich jsou bojovníci IS, kteří se SDF vzdali. "IS přišel v Rakce o téměř 6000 teroristů, mnozí jeho členové se vzdali. Dříve krutí bojovníci, teď trapní a postrádající smysl," napsal k snímku.

Ofenzivu s cílem dobýt Rakku zahájily milice SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy a speciálních pozemních jednotek USA letos v červnu. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu začala už loni v listopadu, když jednotky dobyly okolní regiony v provincii. Od června si boje podle SOHR vyžádaly životy 1130 civilistů, včetně 270 dětí.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy