Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kotlebovci chtěli zřídit domobranu, ve sněmovně ale podporu nenašli

Kotleba, Marián
Kotleba, Marián
Foto: Reprofoto SME

Bratislava - Krajně pravicová Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) neuspěla ve sněmovně se svým návrhem, aby samosprávné kraje mohly zřizovat ozbrojené pořádkové složky pro potírání kriminality. LSNS na Slovensku už dříve vyvolala pozornost nasazením vlastních hlídek do vlaků.

Zavedení takzvané domobrany podpořilo při hlasování pouze 14 ze 126 přítomných poslanců, předloha již předem vyvolala odmítavé reakce nevládních organizací i politiků.

Předseda LSNS Marian Kotleba v parlamentní rozpravě tvrdil, že domobrana by nenahrazovala policii, ale doplňovala ji hlavně v oblasti prevence. "Nejde o žádné stranické polovojenské jednotky. Jde o to, abychom slušným lidem dali možnost aktivně se začít podílet na ochraně života, zdraví a majetku," řekl Kotleba.

Podle LSNS, jejíž představitelé se v minulosti v uniformách účastnili například protiromských pochodů, jsou obyvatelé v mnoha regionech země "obtěžováni, napadáni, znásilňování a vražděni asociály". Již v minulosti strana neúspěšně navrhovala zmírnění podmínek pro držení zbraní.

Z údajů slovenského ministerstva vnitra vyplývá, že od roku 2006 počet trestných činů v zemi klesl o dvě pětiny. Loni v porovnání s předchozím rokem ale přibylo vražd a také násilné kriminality, podle ministerstva i kvůli důrazu policie na vyšetřování případů domácího násilí.

Témata:  Marián Kotleba Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy