Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii se píše o českých volbách: Babiš se může stát trnem v oku EU

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž/Praha - Sněmovní volby v ČR neunikly pozornosti ani ve Francii. Server atlantico.fr dnes uvedl, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého francouzská média označují za populistického miliardáře, by se mohl stát novým trnem v oku Evropské unie.

Podle politologa Florenta Parmentiera je třeba konstatovat, že v Česku došlo k oslabení hodnot 90. let, kdy českou politiku rámovalo úsilí o integraci s Evropskou unií a NATO. Demokratickou transformaci v zemi z té doby podle Parmentiera nelze považovat za nezvratnou. Spíše je zapotřebí hovořit o "cestě, která je trnitější, než se zpočátku zdálo", řekl politolog v rozhovoru s atlantico.fr.

Babišovu podporu zrušení sankcí EU vůči Rusku označil Parmentier za postoj vycházející z již opětovně rostoucí české nedůvěry vůči Německu a EU, kterou oživil bývalý prezident Václav Klaus v předchozí dekádě.

Politolog Cyrille Bret ovšem na serveru atlantico.fr upozorňuje, že Babiš neopouští svoje "proevropské přesvědčení" úspěšného podnikatele, který dobře ví, že zdraví české ekonomiky závisí na členství v jednotném trhu, na německých a rakouských investicích, na turistech z EU, ale i na ruských dodávkách ropy a plynu.

"Je tam určitě únava z tradičních stran a dokonce i únava z politiky," cituje Les Echos francouzského politologa Christiana Duquesnea. Babišův úspěch ale podle něho vychází i z toho, že "mnoho Čechů sdílí jeho otevřenost, liberalismus, nenávist k elitám a k intelektuálům, xenofobii a euroskepticismus".

Podle Duquesnea se Babiš nestane novým Viktorem Orbánem ani novým Jaroslawem Kaczyńským. V rámci Visegrádu se ale zradikalizuje a nebude snadným partnerem pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se snaží o hlubší integraci Evropské unie.

Témata:  Andrej Babiš EU Česká republika Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy