Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vyzývají k ukončení násilí mezi iráckou armádou a kurdskými silami

Armáda
Armáda
Foto: cabinet.gov.krd

Washington - Spojené státy jsou znepokojeny kvůli situace v severním Iráku, kde dochází k bojům mezi iráckou federální armádou a kurdskými silami. Konflikt mezi Bagdádem a vládou autonomního Kurdistánu se plnou silou rozhořel po referendu z 25. září, v němž se většina Kurdů vyslovila pro nezávislost Kurdistánu.

Bagdád kurdské referendum neuznává a nezávislost Kurdistánu naprosto odmítá. Má v tom podporu i sousedního Turecka a Íránu, které se obávají nárůstu separatistických tendencí také u svých kurdských menšin.

USA vyzvaly všechny strany k ukončení násilí. Irácká vláda by podle amerického ministerstva zahraničí měla omezit pohyb armády ve sporných oblastech.

V pátek po bojích s kurdskými silami Irácká federální armáda získala kontrolu nad městečkem Altun Kupri na administrativním pomezí mezi autonomním Kurdistánem a provincií Kirkúk.

Témata:  Irák Kurdové USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy