reklama

Přes výrazné vítězství hnutí ANO podle nich nemusí být vůbec jednoduché sestavit příští vládu. To, že ji nejspíš povede Andrej Babiš, tedy obviněný politik, by se podle nich ve spolkové republice stát nemohlo.

"Je to obrovský přelom pro český stranický systém," říká specialista na českou politiku Kai-Olaf Lang z Nadace pro vědu a politiku (SWP). "Výsledek voleb je politické zemětřesení a přelom stranického systému v České republice," podotýká ve stejném duchu Milan Nič z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP).

Hlasování, po němž se do Poslanecké sněmovny dostalo rekordních devět stran, podle něj ve výraznější míře potvrzuje trend stoupající fragmentace evropských parlamentů. "Nestandardní strany mají - podle toho, jak se to počítá - 50 až 60 procent," poznamenává zase Lang s ohledem na úspěch ANO (29,6 procenta), Pirátů (10,8 procenta) a Svobody a přímé demokracie (10,6 procenta). U komunistů je podle něj otázka, jestli je možné je označit za standardní.

Klasické strany s jasným ideologickým profilem dostaly podle něj s výjimkou ODS pořádnou sprchu. O implozi a debaklu se podle Langa dá hovořit v případě sociálních demokratů, kteří získali jen 7,3 procenta hlasů, zatímco ještě před čtyřmi lety 20,5 procenta. Za pozoruhodné má, že ani po takovém výsledku nikdo z jejich čelných představitelů nerezignoval na svou funkci. Strana, která z politického spektra mizí podobně jako v Polsku a Maďarsku, se podle něj nyní musí soustředit na svou obnovu.